Je možné nakaziť sa opičími kiahňami na Slovensku? Virológ radí, ako sa im vyhnúť

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila minulý týždeň stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu. Dôvodom je šírenie dvoch kmeňov mpoxu (opičích kiahní) v afrických štátoch. Infekciu už pritom zistili aj vo Švédsku, v Pakistane, na Filipínach a v Thajsku. Hrozí riziko nakazenia sa opičími kiahňami aj na Slovensku?

Boris_Klempa_ Virológ Boris Klempa. Foto: archív B.K.

Virológ ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Boris Klempa vraví, že riziko nákazy opičími kiahňami na Slovensku je v súčasnosti veľmi nízke.

„Rizikovým je určite najmä promiskuitné správanie. Dobrá správa je, že voči tomuto ochoreniu máme k dispozícii aj modernú vakcínu, pôvodne vyvíjanú proti pravým kiahňam,“ uviedol Klempa s tým, že sa neuvažuje o jej plošnom využívaní.

Dá sa však podľa neho využiť pre najviac rizikové skupiny a prípadne aj pre identifikované kontakty nakazeného. „K dispozícii sú aj niektoré, rovnako pôvodne proti vírusu pravých kiahní vyvinuté, antivírusové látky. Máme teda k dispozícii viacero nástrojov, ako s ochorením bojovať,“ dodal.

Klempa tvrdí, že vírus sa na Slovensko dostal už v roku 2022 počas epidemickej udalosti, ktorá nesúvisí s tou súčasnou. „Vtedy sme z poskytnutého klinického materiálu izolovali vírus a aj ho geneticky charakterizovali. Vieme aj vykonávať PCR test. Avšak, nie sme oficiálne diagnostické pracovisko,“ ozrejmil.

Vírus je podľa jeho slov geneticky príbuzný vírusu pravých kiahní, ktorý bol mimoriadne nebezpečný a ktorý sa podarilo celosvetovo eliminovať vďaka očkovaniu. „Ochorenie sa začína nešpecifickými príznakmi ako horúčka, zväčšené lymfatické uzliny, únava či bolesť svalov. Po jednom až piatich dňoch prichádza k výskytu kožnej vyrážky, ktorá prechádza do tekutinou naplnených pupienkov a na záver do chrastičiek,“ priblížil a dodal, že je to závažné, život ohrozujúce ochorenie.

Zároveň sú vo všeobecnosti ťažkým priebehom najviac ohrozené deti a imunitne oslabení ľudia. Ochorenie takisto môže viesť aj k trvalému zjazveniu a strate zraku.

Virológ priblížil, že človek sa vírusom nakazí priamo z hostiteľského zvieraťa, ktorým sú viaceré druhy hlodavcov. „Následne sa však už potom vírus môže šíriť aj priamo z človeka na človeka. To si vyžaduje veľmi blízky kontakt, keď sa vírus musí dostať do tela cez sliznice alebo drobné rany na pokožke,“ spresnil Klempa.

Podotkol, že zdrojom vírusu sú práve kožné vyrážky. Takisto môže prísť k prenosu aj cez kontaminované predmety, ako sú napríklad uteráky alebo posteľná bielizeň.

(tasr)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok