Rozkazom rezortu spravodlivosti sa až dvetisíc odsúdených vie dostať do domáceho väzenia

Redakcia Slovenskej televízie a rozhlasu má k dispozícii rozkaz ministerstva spravodlivosti, ktorý stanovuje podmienky, za akých môžu byť odsúdení prepustení z výkonu trestu odňatia slobody do domáceho väzenia.

povazska-galik Ilustračná snímka. Foto: RV

Advokát Igor Ribár pripomína, že účinná novela Trestného zákona je kľúčová práve pre zmeny podmienok, za ktorých je možno premeniť občanovi výkon trestu na domáce väzenie.

„Prvým problémom je, že tento nárok môže uplatniť len riaditeľ, ktorý je jediný oprávnený podať návrh na súd. Práva teda musí uplatniť riaditeľ,“ priblížil Ribár s tým, že podmienky zákon zároveň definuje veľmi stroho a široko.

V podstate tohto rozkazu však vidí diskrimináciu. V podmienkach sú podľa neho také požiadavky, ktoré istá skupina obyvateľstva splniť nedokáže.

„Pravdepodobne sa prijal nejaký interný rozkaz, ktorý zúžil zákonný nárok a zadefinoval nové podmienky, ktoré sú z pohľadu obhajcov diskriminačné hlavne k skupinám obyvateľstva, ktoré sú nízkopríjmové alebo žijú na okraji spoločnosti,“ skonštatoval.

(max)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac