Kolíková: Táto vláda nám priniesla smrtiaci kokteil pre spravodlivosť

Opozičná SaS na štvrtkovej tlačovej konferencii označila situáciu v Policajnom zbore za neudržateľnú - a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ju podľa nej nie je schopný riešiť.

Snímka obrazovky 2024-08-22 o 10.41.48 Mária Kolíková a Juraj Krúpa zo SaS. Reprofoto: FB/Sloboda a Solidarita

„Šutaj Eštok pri nástupe sľuboval, že dá krk na to, že zlepší situáciu v Policajnom zbore, že zvýši platy a bude riešiť personálnu situáciu. Nám sa ozýva veľa policajtov a hovoria, že to už nezvládajú a odmietajú sa podieľať na tom, čo sa deje v zbore,“ vyslovil Juraj Krúpa s tým, že nás čaká masívny odchod policajtov.

Situácia sa podľa Krúpu zhoršuje a bude sa vyvíjať smerom „neudržateľným pre bezpečnosť Slovenska“. Tvrdí, že narastá kriminalita a policajtom privolaným k prípadom trvá príchod pridlho, pretože ich je nedostatok. „A často nemôžu ani tieto situácie riešiť, pretože ide o priestupky,“ dodal.

Poznamenal, že navrhli koncepčné riešenie a „Šutaj Eštok nie je schopný ani toto odkopírovať“. Poukázal na tvrdenia ministra vnútra, že zrušením NAKA prevelia policajtov na oddelenia do oblastí, kde sú potrební.

„Ako vidíme, z NAKA odíde len sto policajtov. Ak toto je systém, akým chce Šutaj Eštok saturovať situáciu v polícii, je to veľmi slabý výkon. Mal by zvážiť, či a ako bude ďalej pokračovať vo svojej funkcii,“ doplnil.

Krúpova kolegyňa a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková povedala, že „tu niet toho, kto by kriminalitu odstíhal“.

„Táto vláda nám priniesla smrtiaci kokteil pre spravodlivosť. Urobili bordel medzi justičnými orgánmi,“ uviedla.

(max)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac