V Dánsku zadržali 25 mladých mužov, má ísť o nájomných vrahov švédskych gangov

Za posledné štyri mesiace zadržali v Dánsku až 25 mladých mužov vo veku okolo 20 rokov. Tí boli údajne najatí švédskymi gangami k vraždám, ktoré mali vykonať na dánskom území. Po celej Škandinávii začínajú prevládať obavy z rastúcich aktivít švédskych gangov.

pexels-markus-winkler-2862156 Dánska vlajka. Zdroj: Pexels.com

Dánsko zavádza hraničné kontroly na moste Oresund, ktorým je spojené so Švédskom. Dánsky minister spravodlivosti Peter Hummelgaard uviedol, že „Švédsko platí za dôsledky svojej neúspešnej imigračnej a kriminálnej politiky“.

Dôvodom, prečo gangy najímajú na vraždy mladistvých zo Švédska, sú podľa neho miernejšie tresty, ktoré im hrozia práve vo Švédsku. Podľa neho sú gangy, ktoré si vraždy objednávajú z Blízkeho východu, ale bližšie to nekonkretizoval.

Ku kritike Švédska sa pridalo aj Nórsko. Švédske drogové gangy podľa nórskych úradov operujú v každom z 25 krajov v krajine. Podľa policajných štatistík operuje vo Švédsku, ktoré má okolo 10 miliónov obyvateľov, až 14-tisíc členov rôznych gangov. V Dánsku, ktoré má necelých šesť miliónov obyvateľov sledujú v organizovaných gangoch skoro 1 500 ľudí.

Švédskym drogovým kartelom podľa kriminológa Markusa Kaakinena z Helsinskej univerzity, ktorý sa témou dlhodobo zaoberá, už nestačí domáci trh a snažia sa o expanziu do Nórska, Dánska, Fínska, ale aj do Španielska.

(mep)