Na úspechu Ukrajiny v Kursku má podiel aj USA a Veľká Británia, píše New York Times

USA a Spojené kráľovstvo poskytli Ukrajine satelitné snímky a spravodajské informácie o Kurskej oblasti po tom, ako ukrajinské ozbrojené sily začali ofenzívu v regióne. Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na zdroje z Washingtonu.

Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Dva zdroje amerického denníka uviedli, že informácie zo spojeneckých satelitov pomohli ukrajinským jednotkám sledovať pohyb ruských posíl, ktoré by mohli zaútočiť na Ozbrojené sily Ukrajiny po jej vpáde do Kurskej oblasti alebo odrezať jej možný ústup na Ukrajinu.

Úradníci taktiež vysvetlili, že ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti bola starostlivo naplánovaná, ale jej úspech prekonal očakávania. Ukrajina využila pomalú reakciu Moskvy a teraz koná pružnejšie, uviedli zdroje. Napriek tomu podľa nich Washington nie je presvedčený, že Ukrajina sa na dobytých územiach dlhodobo udrží.

Svedčí o tom nedostatok zákopov, mínových polí a obranných prekážok, ktoré by mohli ochrániť ukrajinskú armádu pred protiútokmi.

Predstaviteľ Pentagónu však, naopak, uviedol, že nedostatok obranných opevnení neznamená nutné zlyhanie udržania týchto území. Kyjev podľa neho môže plánovať posilnenie svojich pozícií ďalej na ruskom území s cieľom rozšíriť nárazníkovú zónu.

(dak)