Je predčasné hovoriť o spoločnej mene BRICS, tvrdí ruský expremiér Stepašin

Bývalý ruský premiér Sergej Stepašin vyhlásil, že je zatiaľ predčasné hovoriť o spoločnej mene BRICS, a navrhol rozšírenie platieb v národných menách.

37019468915_3c74a9c724_o Spoločná fotka lídrov krajín BRICS-u z 9. samitu, ktorý sa konal v jeseni 2017 v Číne. Foto: Flickr.com/GovernmentZA

V súčasnosti by bolo vhodné rozšíriť objem platieb v národných menách, vyhlásil v nedeľu bývalý ruský premiér Sergej Stepašin, ktorý si tiež vyjadril presvedčenie, že hovoriť o spoločnej mene združenia BRICS je zatiaľ predčasné.

„Je ťažké si predstaviť, že by India a Čína mali spoločnú menu. Sú to príliš veľké krajiny, veľké ekonomiky. Prvým krokom, ktorým by sme sa mali riadiť, je realizácia platieb v národných menách. Je potrebné zabezpečiť hladké fungovanie Eurázijskej banky a banky BRICS a realizovať v nich transakcie,“ povedal Stepašin.

Organizácia BRICS bola založená v roku 2009. Pred prijatím nových členov v roku 2024 bola zložená z Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky. V januári sa rozšírila o Egypt, Etiópiu, Irán a Spojené arabské emiráty. Čína a Rusko sa snažia prostredníctvom zoskupenia BRICS konkurovať západným ekonomickým a politickým zoskupeniam.

(tasr, tass)