Lesníci upozorňujú na podkôrnika, ktorý ničí zdravé lesné porasty. Taraba avizuje riešenie

Slovenská lesnícka komora (SLK) v pondelok informovala o výskyte podkôrnika, ktorý napáda zdravé lesné porasty na Čiernom Váhu. Upozornili, že ide o dôsledok zákazu spracovania veternej kalamity z roku 2021.

457267750_824930926416675_4930695368187919971_n Slovenská lesnícka komora (SLK) informovala o výskyte podkôrnika, ktorý napáda zdravé lesné porasty na Čiernom Váhu. Upozornili, že ide o dôsledok zákazu spracovania veternej kalamity z roku 2021. Foto: FB/SLK

Silný vietor vyvrátil v júli 2021 v Národnom parku Nízke Tatry (NAPANT) 39-tisíc kubických metrov smrečín. „Štátni ochranári vzápätí neumožnili spracovanie 8 800 kubických metrov v hospodárskych lesoch na dvoch lokalitách jadra veternej kalamity. Štátni lesníci boli pripravení ho spracovať ešte do konca roka 2021. Išlo pritom o kalamitné drevo aj v okolí prístupových ciest,“ uviedli zo SLK.

Dôvodom zákazu bol vhodný biotop pre hlucháňa hôrneho, ktorý tam však podľa lesníckej komory nikdy nebol.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba v pondelok podporil odporúčania SLK na vykonávanie včasného a komplexného spracovania drevnej hmoty po veternej kalamite na základe odporúčaní odborníkov.

Zodpovednosť za aktuálny objem kalamitného dreva pripísal vtedajšiemu vedeniu ministerstva životného prostredia. Zároveň avizoval, že predložia vláde na schválenie národný projekt asanácie a výsadby zmiešaných lesov. A to tak, ako to odporúčajú odborníci a ako sa to už deje v Českej republike.

„Chceme zdravé a vitálne lesy, preto už viac aktivistom nedovolíme ničiť slovenské lesy. Je to naše národné bohatstvo a politika aktívnej sanácie bude v popredí národnej stratégie ochrany a obnovy lesov,“ poznamenal.

(tasr)