Rezort kultúry ruší od septembra ďalší odbor a individuálne prepúšťa zamestnancov

Odbor kreativity a vzdelávania na ministerstve kultúry čakajú posledné dni, od septembra totiž končí. Jeho cieľom bolo monitorovať trendy rozvoja kultúrneho a kreatívneho priemyslu na národnej aj regionálnej úrovni či uskutočňovať koordináciu podpory a rozvoja kultúry a kreativity s orgánmi štátnej správy i samosprávy.

Druhé rokovanie vlády SR Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: Martin Baumann/TASR

Tvrdenia o zrušení oddelenia od 1. septembra priniesol denník SME. S odborom končia aj štyri zamestnankyne, ktorým vopred údajne nekomunikovali žiadne výhrady proti ich práci. Nevedia vraj ani dôvod zrušenia celého oddelenia. Denník dodáva, že na rezorte prebieha tiež individuálne prepúšťanie.

Len minulý týždeň sa na verejnosť dostali aj informácie o zrušení Inštitútu kultúrnej politiky (IKP), ktorý poskytuje analytické služby nielen rezortu kultúry, ale i jednotlivým vecným útvarom.

Ministerstvo argumentuje zrušenie IKP tým, že ide o nevyhnutné zmeny pre nariadenie vlády v súvislosti s konsolidáciou verejných financií. K dôvodom zrušenia Odboru kreativity a vzdelávania sa zatiaľ nevyjadrilo.

(max)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac