Katalánsko suspendovalo troch policajtov podozrivých z napomáhania separatistickému lídrovi

Bývalý premiér regionálnej vlády Carles Puigdemont sa začiatkom augusta objavil na zhromaždení v Barcelone a hoci bol na neho vydaný zatykač, Španielsko bez problémov opustil. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry AFP.        

Spain_Catalonia604082063757 Na archívnej snímke zo 4. októbra 2021 katalánsky líder Carles Puigdemont pózuje počas tlačovej konferencie v talianskom meste Alghero. Foto: TASR/AP

Puigdemont (61) sa 8. augusta vrátil do Španielska, kde sa nakrátko prihovoril svojim priaznivcom v centre Barcelony a následne zmizol v dave. Urobil to napriek zatykaču, ktorý naňho vydali španielske úrady za úlohu pri neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017, po ktorom utiekol do zahraničia.        

Polícia po zistení, že sa Puigdemont nachádza v Barcelone, vytvorila v meste zátarasy, no vypátrať sa jej ho nepodarilo. Líder katalánskych separatistov následne oznámil, že sa vrátil do Belgicka, kde žije od úteku zo Španielska.        

Pre podozrenie z napomáhania Puigdemontovi pri úteku boli zadržaní traja príslušníci katalánskej regionálnej polície. Jeden z nich je údajne majiteľom auta, ktorým líder separatistov odišiel z centra Barcelony, povedala hovorkyňa miestnej polície. Dodala, že trojica policajtov bola postavená mimo službu do ukončenia vyšetrovania ich úlohy pri Puigdemontovom úteku.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac