Orbánov kritik Magyar zakladá protikorupčnú platformu

Vytvorenie protikorupčnej platformy, na ktorej bude možné anonymne oznamovať trestné činy, oznámil europoslanec a predseda maďarskej mimoparlamentnej strany TISZA Péter Magyar.

Maïarsko: Na protivládny protest organizovaný Magyarom prišli tisíce ¾udí Péter Magyar (uprostred) medzi účastníkmi protestu na Deákovom námestí 6. apríla 2024. Foto: Ladislav Vallach/TASR

Magyar ďalej avizoval právne kroky v jednej z najvážnejších maďarských korupčných káuz, v ktorej medzi dvomi hlavnými obvinenými figuruje aj niekdajší štátny tajomník ministerstva spravodlivosti a poslanec parlamentu za vládnu stranu Fidesz Pál Völner.

Podľa Magyara totiž prokuratúra v procese použila niekoľko „trikov“, keď v júni odmietla Magyarove obvinenie voči spolupracovníkom vládneho kabinetu zo zasahovania do vyšetrovania korupcie s odôvodnením, že nenašla dôkazy.

Europoslanec ďalej oznámil založenie Nadácie Ludasa Matyiho (Husiara Maťa, rozprávkového hrdinu bojujúceho za spravodlivosť), ktorej poslanci Európskeho parlamentu za stranu Tisa venujú časť svojich príjmov na dobročinné účely.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac