Tigrom z cirkusu Aleš hľadajú nový domov, veterinárna Rada dala za pravdu Slobode zvierat

Sloboda zvierat upozornila na nevyhovujúce podmienky pre tigre v cirkuse Aleš, vrátane nedostatku priestoru a osvieženia. RVPS Nové Zámky potvrdila problémy s apatiou a stereotypným správaním tigrov a hľadá nové zariadenie na ich premiestnenie.

457134067_899178315576596_5617237666315230614_n Tigrom z cirkusu Aleš hľadajú nový domov. RVPS dala za pravdu Slobode zvierat a kontrolou potvrdila nevhodné podmienky chovu. Foto: FB/Sloboda zvierat

Pred pár dňami Sloboda zvierat oslovila ministerstvo pôdohospodárstva i Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) pre tigre chované pri cirkuse Aleš. Ochranári poukázali, že na našom území ide o zakázané druhy zvierat a napriek tomu ich prevážajú niekoľko mesiacov v stiesnených klietkach.

Sloboda zvierat upozornila na chov v horúčavách bez výbehu, osvieženia v bazéne či pohodlného odpočinku. RVPS Nové Zámky vykonala kontrolu cirkusu a podnet sa ukázal ako opodstatnený.

„Pri kontrole tigre prejavovali príznaky apatie, letargie a známky stereotypného správania z dôvodu nedostatočného naplnenia svojich etologických potrieb,“ vyhodnotili regionálni veterinári s dôvetkom, že chovateľ je ochotný sa tigrov vzdať, pretože „nie je v jeho silách zabezpečiť potrebnú starostlivosť pre tieto jedince“.

RVPS Nové Zámky v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR intenzívne hľadá vhodné chovné zariadenie, do ktorého by mohli tigre premiestniť v čo najkratšej dobe.

(max)