Podľa Zelenského je ofenzíva v Kursku súčasťou ukrajinského víťazného plánu

Prezident Zelenskyj označil operáciu v Kurskej oblasti za kľúčovú pre ukrajinský plán víťazstva, ktorá zastavila okupáciu Charkovskej oblasti a zasiahla ruské sily.

33. výroèie nezávislosti Ukrajiny Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) a jeho manželka Olena. Foto: TASR/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že operácia v Kurskej oblasti je kľúčovou súčasťou plánu na víťazstvo Ukrajiny a súvisí s druhým mierovým samitom, ktorý Ukrajina plánuje zorganizovať za účasti zástupcov Ruskej federácie. Podľa Zelenského bolo o operácii informovaných len niekoľko ľudí, čo prispelo k jej úspechu.

Zelenskyj uviedol, že operácia dosiahla niekoľko dôležitých cieľov, vrátane zastavenia okupácie Charkovskej oblasti a zabránenia plánovanej okupácii Sumskej a Černihivskej oblasti. Operácia tiež zasiahla významnú bojovú skupinu ruských síl, informuje ukrajinská agentúra Unian.

Kurská operácia je podľa Zelenského súčasťou širšieho plánu na víťazstvo Ukrajiny, ktorý má niekoľko ďalších smerov vrátane posilnenia strategickej pozície Ukrajiny v globálnej bezpečnostnej infraštruktúre, diplomatických snáh o ukončenie vojny a ekonomických opatrení.

V septembri chce Zelenskyj tento plán predstaviť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a prezidentským kandidátom Kamale Harrisovej a Donaldovi Trumpovi.

(mm)