Napriek zákazu je stále viac odvážlivcov. Kúpenie v tatranských plesách vás môže vyjsť draho 

Ochranári varujú pred vstupom do tatranských ples, ktoré sú citlivými ekosystémami. Každý kontakt s vodou môže poškodiť unikátne živočíchy a rastliny. Aj používanie opaľovacích krémov môže narušiť tento krehký systém.

Snímka obrazovky 2024-08-27 o 15.12.00 Benátska noc na Štrbskom plese. Ilustračné foto. Foto: tasr

Počas horúceho letného počasia sa stále nájdu odvážlivci, ktorí sa rozhodnú schladiť v tatranských plesách. Ochranári upozorňujú návštevníkov, že si ich netreba zamieňať s kúpaliskami. Vstupom do chránených vôd môžu narušiť ich krehký ekosystém.

„Tatranské plesá sú citlivým ekosystémom, sú domovom mnohých drobných živočíšnych druhov, jedinečných glaciálnych reliktov alebo endemitov obývajúcich len určité lokality, pri ktorých aj malé zmeny prostredia môžu viesť k ich zániku,“ informuje riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko. 

K prvotnému poškodeniu ekosystémov dochádza už len samotným prístupom návštevníka k plesu, ktorý sa pohybuje mimo značkovaného turistického chodníka. Ekosystém narúšajú aj rôzne opaľovacie krémy, deodoranty a repelenty, ktoré sa môžu uvoľňovať počas kúpania.

Odvážlivcov môže vyjsť nelegálny vstup do plies draho, hrozí im v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny pokuta minimálne 66 eur. 

(tasr, kol)