Rezort spravodlivosti sa nebude bližšie vyjadrovať k dovolaniu v prípade Dušana Kováčika

Ministerstvo spravodlivosti obhajuje podanie dovolania v prospech Dušana Kováčika kvôli nesprávnemu zisteniu skutkového stavu a závažným procesným chybám. Kritizuje poslankyňu Máriu Kolíkovú za snahu prekryť vlastné zlyhania.

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici 8. septembra 2022. Foto: TASR/Ján Krošlák Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde. Foto: Ján Krošlák/TASR

Ministerstvo spravodlivosti zopakovalo, že dôvodom na podanie dovolania v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika bolo nesprávne zistenie skutkového stavu a závažné porušenie ustanovení, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci.

Opozičná poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) na utorkovej tlačovej konferencii vyzvala ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer), aby predstúpil pred verejnosť a vysvetlil podanie dovolania v prospech Kováčika i prerušenie jeho výkonu trestu odňatia slobody.

„Opakovane sme uviedli, že dôvodom na podanie dovolania bolo, že na základe preskúmania podnetu sme dospeli k záveru, že právoplatné rozhodnutie vychádzalo zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený a boli pri zisťovaní skutkového stavu závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci,“ uviedol rezort v reakcii na tvrdenia Kolíkovej.

Zároveň ju kritizovalo za snahu prekryť jej zlyhania na poste ministerky spravodlivosti a ďalšie skutočnosti.

„Teraz sa snaží vytvoriť cez SaS obranný štít tým, že žiada presne to, k čomu sa minister spravodlivosti v uplynulých dňoch už opakovane vyjadril,“ podotklo ministerstvo s tým, že bližšie sa k dovolaniu vyjadrovať nebudú, aby neovplyvňovali rozhodnutie dovolacieho súdu.

(tasr)