KDH kritizuje zmeny v súvislosti s doživotnou rentou pre prokurátorov

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) považuje návrh poslanca Daniela Karasa (Smer) na doživotnú rentu pre prokurátorov a generálneho prokurátora za nesystémový, pretože nerieši finančné požiadavky všetkých právnických profesií, vrátane sudcov.

milan majerský Milan Majerský. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Pre Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sú zmeny predložené poslancom Danielom Karasom (Smer) ohľadom doživotnej renty pre prokurátorov a generálneho prokurátora nesystémové. Strana tvrdenie odôvodňuje tým, že návrh nerieši otázku finančných požiadaviek všetkých povolaní v rámci justície, vrátane sudcov.

„Ide o návrh, ktorý by mal byť predkladaný vládou po riadnom legislatívnom procese. Takto predstavený návrh len podporuje živelnosť pri predkladaní zákonov, ktorá škodí verejným financiám a vyvažovaniu verejných potrieb. Preto KDH takýto návrh nepodporí,“ uviedlo hnutie.

Poslankyňa SaS Mária Kolíková taktiež kritizuje, že generálny prokurátor by mal nárok na výsluhový dôchodok po štyroch rokoch vo funkcii, nakoľko funkčné obdobie je sedem rokov.

Návrh poslanca Smeru upravuje viacero podmienok. Jednou z nich je aj nárok na výsluhový dôchodok pre generálneho prokurátora, ktorý by vznikol po štyroch rokoch funkčného obdobia. „Navrhuje sa, aby medzi dôvody, pre ktoré sa prokurátor môže vzdať funkcie prokurátora, bol zaradený aj vznik nároku na výsluhový dôchodok prokurátora,“ uviedol Karas v dôvodovej správe k novele.

Základnou podmienkou na priznanie výsluhového dôchodku by mal byť zánik služobného pomeru prokurátora vzdaním sa funkcie prokurátora v prípade, ak o výsluhový dôchodok požiada prokurátor po 20 rokoch výkonu funkcie prokurátora.

Výška výsluhového dôchodku by mala byť 0,8 percenta za každý rok výkonu funkcie prokurátora.

(sita, tasr)