Na oslavách 80. výročia SNP sa očakáva až 50-tisíc ľudí

Viac ako tisíc príslušníkov Policajného zboru SR bude dohliadať na bezpečný priebeh štvrtkových osláv Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

muzeum SNP 4 Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto: Mário Kaprálik

Na tlačovej konferencii k bezpečnosti počas osláv o tom informoval minister obrany Robert Kaliňák (Smer), minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a viceprezident Policajného zboru SR Rastislav Polakovič.

Kaliňák sa poďakoval všetkým organizátorom a rezortom, ktoré spolupracovali na príprave osláv. Podľa Matúša Šutaja Eštoka je SNP najvýznamnejšou historickou udalosťou v moderných dejinách Slovenska. Zároveň vyzval všetkých ľudí, ktorí sa mienia zúčastniť na oslavách, aby rešpektovali pokyny dopravnej a poriadkovej polície. Zároveň ich prosí o súčinnosť a trpezlivosť.

Celkovo má byť do areálu dostupných až 20 vstupných brán, pri ktorých budú prebiehať bezpečnostné kontroly. Šutaj Eštok ozrejmil, že celkovo sa bude o bezpečnosť starať až 1 141 príslušníkov Policajného zboru SR, 135 príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorí budú mať na starosti ochranu všetkých prítomných ústavných činiteľov. „Niektorí policajti nebudú uniformovaní,“ doplnil minister vnútra.

Na bezpečnosť bude dohliadať aj dronová a antidronová technika. Šutaj Eštok ale súčasne upozorňuje ľudí, že na mieste je zakázané používať vlastnú dronovú techniku.

Podľa viceprezidenta Policajného zboru SR Rastislava Polakoviča je každá veľká akcia bezpečnostným rizikom, čo bolo podľa jeho slov možné vidieť v posledných dňoch hlavne v zahraničí. Počet návštevníkov očakáva na úrovni 40- až 50-tisíc.

(mep)