Vláda schválila zámer spoločného obstarávania nákladných terénnych vozidiel s ČR

Ministerstvo obrany (MO) SR by malo nakúpiť nákladné terénne vozidlá N3G pre armádu v rámci spoločného obstarávania s českým rezortom obrany. Návrh zámeru spoločného obstarávania schválila vláda na stredajšom rokovaní.

Výjazdové rokovanie 41. schôdze vlády SR v Zákamennom Robert Kaliňák. Foto: Daniel Stehlík/TASR

Rámcovú dohodu s českým partnerom by mal minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) predložiť kabinetu do konca roka. Slovensko plánuje podľa predloženého zámeru obstarať 1 307 vozidiel, konkrétne 870 kusov (ks) 6×6 valníkových plošín a 437 kusov 8×8 hákových nakladačov. Predpokladaná hodnota investície je 708,33 milióna eur bez DPH.

Nová technika má nahradiť súčasný zastaralý arzenál a vozový park v podobe vozidiel T-138, T-148, T-813, T-815, URAL. „Po cykle životnosti je celkovo 454 kusov vozidiel segmentu 6×6 a 8×8 a 424 kusov techniky daného segmentu je prevádzky neschopných,“ uviedlo v predloženom materiáli ministerstvo obrany. „Z uvedených dôvodov je potrebné obstaranie vozidiel realizovať čo najskôr tak, aby nedošlo k zníženiu bojaschopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ zdôraznil rezort.

Na základe posúdenia doterajších procesov navrhuje zároveň realizovať nákup formou spoločného obstarávania a pripojenia sa k rámcovej dohode MO ČR. „Uvedený spôsob obstarania nielen podstatne zvýši garancie dodania obstarávanej techniky, ale aj poskytnutie možnosti hlbšej vojenskej spolupráce a prehlbovania strategických partnerstiev so spojeneckou krajinou,“ argumentovalo MO v návrhu.

V roku 2024 sa má projekt spoločného obstarania pripraviť, samotná dodávka vozidiel sa má postupne uskutočniť v období 2025 až 2031.

Nákladný automobil N3G je terénne vozidlo s vysokou spôsobilosťou prekonávať prekážky v ťažkom teréne s pohonom všetkých náprav v konfigurácii základných podvozkov 4×4, 6×6, 8×8, 10×10 a ťahačov návesov a s možnosťou montáže účelových nadstavieb podľa požiadavky na jednotlivé modifikácie. Je schopné plniť úlohy v akýchkoľvek svetelných a klimatických podmienkach. Uvedená technika je využiteľná v rámci všeobecnej podpory na obranu SR, ako aj pri plnení úloh pri riešení mimoriadnych udalostí a nevojenských ohrození.

(tasr)