Vláda schválila pre ozbrojené zložky stabilizačný a náborový príspevok vo výške 5-tisíc eur

Stabilizačné a motivačné nástroje majú prispieť k zvráteniu nepriaznivej personálnej situácie v policajnom zbore.

Tlaèová konferencia po mimoriadnom zasadnutí Bezpeènostnej rady SR Ľubomír Solák (zľava), Matrúš Šutaj Eštok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5-tisíc eur bude môcť dostávať policajt, ktorého služobný pomer presiahne 20 rokov v období do 30. júna 2025. Okrem policajtov sa to týka aj príslušníkov Ozbrojených síl, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby alebo služobného pomeru ozbrojeného príslušníka finančnej správy.

Na stabilizačný príspevok budú mať nárok príslušníci, ktorí sa zaviažu, že budú slúžiť ešte ďalšie tri roky. Príspevok sa im nepridelí automaticky, musia oň požiadať. 

Aj noví policajti budú mať nárok na náborový príspevok vo výške 5-tisíc, ak sa zaviažu slúžiť v Policajnom zbore (PZ) minimálne päť rokov. Policajti, ktorí už boli prijatí do služobného pomeru, môžu požiadať o príspevok od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025.

Príslušníkom PZ vyplatia od septembra do decembra mesačne k platu 100-eurový príspevok na bývanie. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

„V spolupráci s odborármi sme na ministerstve vnútra našli v interných zdrojoch rezortu prostriedky vo výške ôsmich miliónov eur, aby mal každý príslušník Policajného zboru za mesiac september až december zvýšený plat o 100 eur na bývanie, Do konca roka teda dostane 400 eur navyše,“ spresnil minister.

Pripomenul, že v súvislosti so schváleným materiálom sa príspevok na bývanie pre príslušníkov PZ, ale aj Národného bezpečnostného úradu, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže i Finančnej správy od januára 2025 zvýši na 200 eur v priemere.

Po novom bude totiž možné priznať príspevok na bývanie do výšky 700 eur, pričom sa bude prihliadať iba na miesto výkonu štátnej služby tak, aby sa mohli čiastočne kompenzovať náklady príslušníka spojené s bývaním v príslušnom regióne.

(lh, tasr)