Odmietnutie pomoci migrantom je podľa pápeža Františka ťažký hriech

Zároveň vyzval na vytvorenie "bezpečných a legálnych" ciest pre migrantov a žiadateľov o azyl a na intenzívnejší boj proti prevádzačstvu na medzinárodnej úrovni.

ápež František "prosí" politikov, aby ukonèili všetky vojny Pápež František. Foto: TASR/AP

„Existujú ľudia, ktorí sa systematicky a všemožne usilujú o to, aby migrantom zabránili v príchode,“ povedal pápež počas svojej pravidelnej generálnej audiencie na Námestí svätého Petra. „A ak sa to uskutočňuje vedome a zodpovedne, ide o ťažký hriech,“ dodal.

Hlava katolíckej cirkvi pravidelne vyzýva na väčší súcit s vojnovými a ekonomickými migrantmi, predovšetkým s utečencami, ktorí sa do Európy plavia z Afriky cez Stredozemné more. Tentoraz vo svojom prejave varoval pred „reštriktívnymi zákonmi“ a „militarizáciou hraníc“.

Pápež zopakoval, že zo Stredozemného mora, v ktorom sa podľa údajov OSN minulý rok utopilo alebo ostalo nezvestných 3-tisíc migrantov, sa stal „cintorín“.

Bez toho, aby menoval konkrétne štáty, použil slovo „cintorín“ aj pre púštne oblasti, kadiaľ prechádzajú migranti. Isté novinárske združenie pred niekoľkými mesiacmi upozornilo, že Tunisko, Maroko a Mauritánia odvážajú migrantov do púšte s použitím finančných prostriedkov od EÚ. Únia to komentovala ako „komplikovanú situáciu“.

(tasr, afp, reuters)