Von der Leyenová tlačí na Maltu, aby na post eurokomisára navrhla ženu. Chce rodovú vyváženosť

Maltská vláda čelí narastajúcemu tlaku zo strany predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorá žiada, aby prehodnotila svoju nomináciu Glena Micallefa na post eurokomisára.

Zasadnutie EP Ursula von der Leyenová. Foto: AP/TASR

Von der Leyenová, ktorá sa usiluje o rodovú vyváženosť v novom zložení Európskej komisie, chce, aby Malta namiesto Micallefa navrhla ženu, upozornil portál Times of Malta.

Micallefa, ktorý v máji odstúpil z pozície vedúceho sekretariátu maltského premiéra, nominoval predseda vlády Robert Abela minulý mesiac. Napriek tomu, že Micallef má bohaté skúsenosti s EÚ, jeho nominácia vyvolala v Bruseli obavy pre jeho nedostatok politických skúseností. Von der Leyenová navyše podľa zdrojov požiadala aj ďalšie členské štáty, aby prehodnotili svoje mužské nominácie v prospech žien.

Maltská vláda teraz čelí dileme, kedy buď podporí Micallefa, čím prejaví svoju vnútornú silu, no riskuje zisk slabšieho portfólia, alebo vyhovie požiadavkám von der Leyenovej a vymení nominanta, čo by mohlo priniesť politické výhody, ale zároveň oslabiť pozíciu vlády.

(mm)