Okolie veľkej synagógy v Plzni uzatvorila polícia

Dôvodom má byť nález podozrivého predmetu v okolí. Na udalosť upozornil aj plzenský primátor Roman Zarzycký, ktorý uviedol, že ide bezpečnostné dôvody.

Synagóga v Plzni. Zdroj: Profimedia

„V súčasnosti sme obojsmerne uzavreli Klatovskú ulicu a čakáme na príchod pyrotechnika,“ oznámila polícia na sociálnej sieti X, ako informuje denník Echo24.

Plzenská synagóga je piatym najväčším židovským chrámom vo svete a v Európe ide o druhú najväčšiu synagógu.

Podľa Mestskej polície mesta Plzeň mala neznáma osoba nechať kufrík na kolieskach v blízkosti synagógy. Jej príslušníci pomáhajú na mieste s riadením dopravy. „Pre pohyb v centre mesta, prosíme, využite iné trasy,“ doplnila Mestská polícia.

Klatovská ulica je uzatvorená obojstranne pre všetku dopravu až po budovu Divadla J. K. Tyla. Všetky vozidlá sú odkláňané, čo samozrejme môže spôsobiť dopravný chaos v meste.

(mep)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac