Zelenskyj po havárii F-16 odvolal veliteľa ukrajinského letectva Oleščuka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj špeciálnym dekrétom odvolal veliteľa letectva Mykolu Oleščuka. Vedením letectva bol dočasne poverený generál Anatolij Kryvonožka.

Coin celebrating Ukrainian Air Defence Forces presented in Kyiv Mykola Oleščuk. Foto Profimedia

Ukrajinská stíhačka F-16 americkej výroby bola v pondelok zničená pri havárii. Uviedol to vo štvrtok denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním na nemenovaného amerického predstaviteľa. „Spojenie s jedným z lietadiel bolo prerušené, keď sa blížilo k ďalšiemu cieľu. Ako sa neskôr ukázalo, lietadlo havarovalo, pilot zahynul,“ uviedla ukrajinská armáda.

Denník Ukrajinská pravda uverejnil v súvislosti s odvolaním šéfa letectva Zelenského prejav, v ktorom oznámil výmenu veliteľa letectva.

„Som neskonale vďačný všetkým našim vojenským pilotom, všetkým ženistom, všetkým vojakom hasičských skupín, protivzdušnej obrany, všetkým tým, ktorí skutočne bojujú za Ukrajinu. To je nevyhnutné aj na veliteľskej úrovni, musíme posilniť a postarať sa o ľudí, postarať sa o personál, postarať sa o všetkých našich vojakov,“ vyhlásil Zelenskyj.

Tlačové agentúrý poukazujú na to, že k odvolaniu Oleščuka prišlo niekoľko dní po nehode stíhačky F-16 od západných spojencov pri odrážaní ruského útoku. Stíhačka havarovala v pondelok, pričom pilot zahynul. Ukrajinská armáda neuviedla presnú príčinu nehody, no uviedla, že k nej prišlo, keď sa stíhačka blížila k ruskému cieľu.

Oleščuk nedávno oznámil, že s vyšetrovaním nehody pomáhajú Ukrajine aj partneri zo Spojených štátov. Nemenovaný americký predstaviteľ pre agentúru Reuters uviedol, že sa nezdá, že by nehodu zapríčinila ruská paľba. Možnými príčinami, ktoré sa prešetrujú, sú pritom podľa neho chyba pilota alebo mechanické zlyhanie.

Iný pohľad na nehodu má však ukrajinská poslankyňa Mariana Bezuhlá. V príspevku na sociálnych sieťach napísala, že ukrajinský elitný pilot Oleksij „Moonfish“ Mes bol zostrelený raketovým komplexom Patriot kvôli „nezhodám medzi jednotkami“.

Dodávku prvých stíhačiek F-16 od západných spojencov na Ukrajinu oznámil Zelenskyj začiatkom augusta. Ich dodanie bolo považované za veľký míľnik v boji Ukrajiny proti invázii Ruska, pripomína agentúra Reuters.

(dv, tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac