Za potopením jachty Mikea Lyncha je zlyhanie ľudského faktoru, tvrdí výrobca lode

Podľa Giovanniho Costantina vlastniaceho firmu, ktorá skonštruovala potopenú superjachtu Bayesian stojí za tragédiou, pri ktorej zahynul 59-ročný britský technologický magnát Mike Lynch "reťazec ľudských zlyhaní".

Superjachta Bayesian. Foto: NEXTA/X Superjachta Bayesian. Foto: NEXTA/X

Predpokladá sa, že za tragickým potopením luxusného plavidla stojí nárazový vietor. Udalosť neprežilo celkom šesť ľudí, záchranárom sa pri pobreží Sicílie podarilo vyslobodiť z vôd 15 preživších, pripomenul denník The Guardian.

„Nikdy som nevidel plavidlo takej veľkosti ísť dole tak rýchlo: prečo sa Bayesian potopil za 60 sekúnd?“ pýtal sa Constantino, výkonný riaditeľ Italian Sea Group – spoločnosti vlastniacej výrobcu Perini Navi, ktorý postavil Bayesian.

„Ale keď cestujúci vyhlásili, že na palube nepočuli hlasný hluk, čo by znamenalo, že jachta narazila na útes, uvedomil som si, že jachta nabrala vodu kvôli poklopu, ktorý zostal otvorený. Inak sa Bayesian nemôže potopiť,“ vyjadril sa Constantino.

(min)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac