Kaliňák: Slovensko nechce povinnú vojenskú službu. KDH trvá na odvolaní Šimkovičovej

Minister obrany poprel, že by vláda chcela zaviesť obligatórny vojenský výcvik pre občanov. Exminister spravodlivosti Karas v mene opozičného KDH zotrval na odvolaní ministerky Šimkovičovej.

Výjazdové rokovanie 41. schôdze vlády SR v Zákamennom Robert Kaliňák. Foto: Daniel Stehlík/TASR

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák uviedol, že Slovensko nemá záujem zabrániť personálnemu poddimenzovaniu armády cestou povinnej vojenskej služby.

V relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy šéf obranného rezortu za Smer uviedol, že ľudí mieni motivovať k absolvovaniu výcviku benefitmi rôzneho druhu. Ročný príspevok odhadol na približne 3-tisíc eur.

Diskusiu doplnil opozičný poslanec Kresťanskodemokratického hnutia Viliam Karas, ktorý za stranu zotrval na odvolaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej v reakcii na posledné kroky v oblasti personálneho obsadenia podriadených inštitúcií.

(min)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac