OSN chce spolupracovať s Afganistom aj napriek novým kontroverzným zákonom Talibanu

Organizácia Spojených národov vyjadrila odhodlanie pokračovať v spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami v Afganistane vrátane hnutia Taliban. To naďalej obmedzuje ženské práva v krajine.

OSN: Taliban naïalej obmedzuje práva afganských žien a dievèat Na archívnej snímke z 23. mája 2023 afganské ženy čakajú v rade na jedlo, ktoré rozdáva humanitárna organizácia v Kábule. Foto: TASR/AP

Hovorca OSN Stéphane Dujarric v New Yorku obhajoval Pomocnú misiu OSN v Afganistane a jej šéfku Rozu Otunbajevovú. Tá uviedla, že nové zákony Afganistanu poskytujú „znepokojujúcu víziu“ budúcnosti krajiny.

Minulý týždeň zároveň podotkla, že zákony prehlbujú „už tak neúnosné obmedzenia“ práv žien a dievčat. Nový zákaz rozprávania žien mimo svojho domu označila za porušenie morálky.

„Konali sme tak vždy, a to v súlade s naším mandátom. Povedal by som, že nestranne a v dobrej viere sme vždy dodržiavali normy OSN a presadzovali posolstvá ľudských práv a rovnosti. V našej práci budeme pokračovať aj naďalej na základe mandátu Bezpečnostnej rady,“ dodal hovorca.

(tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac