Prezident: Na Horehronie dopadla železná päsť krutej nacistickej odplaty

Horehronie bolo počas druhej svetovej vojny srdcom Slovenského národného povstania (SNP). Pôsobili tu partizánske skupiny a prebiehali ťažké boje, zároveň na túto oblasť dopadla železná päsť krutej nacistickej odplaty.

Centrálne oslavy 80. výroèia SNP v Banskej Bystrici Peter Pellegrini počas prejavu na centrálnych oslavách 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. Foto: Martin Baumann/TASR

Na regionálnych oslavách 80. výročia SNP v Brezne to v sobotu vo svojom príhovore pripomenul prezident SR Peter Pellegrini.

„Dodnes nezaschla krv masakra v Nemeckej, padlých partizánov na svahoch Prašivej alebo Chabenca. Dodnes tlejú zvyšky plameňov pomsty v Kališti aj v Balážoch, ktoré boli centrom Partizánskej republiky. Takisto bol dejiskom tragédií aj neďaleký Čierny Balog. Málokde v našej vlasti nám táto smutná, ale i slávna kapitola našich dejín ožíva pred očami tak plasticky a trojrozmerne ako práve tu, na strednom Slovensku,“ skonštatoval Pellegrini.

Prezident ocenil, že popri celoštátnych oslavách, ktoré sa konali v Banskej Bystrici, si výročie SNP pripomínajú i ďalšie regióny vrátane Horehronia. Vyzdvihol aj iniciatívu samosprávy po rokoch opäť obnoviť tradíciu konania Polmaratónu SNP.

Pellegrini v príhovore rovnako poďakoval účastníkom SNP. Fašistický režim označil za systém, ktorý sa opieral o násilie, nenávisť či rasovú a náboženskú nadradenosť. „Milióny ľudí v celej Európe stratili svoje práva, dôstojnosť, identitu i budúcnosť, aby ich napokon totalitná moc pripravila aj o holé životy, často mimoriadne beštiálnym spôsobom. Tým, že naši predkovia proti tomuto zlu povstali so zbraňou v ruke, prispeli k definitívnej porážke nacizmu,“ uviedol prezident s tým, že prostredníctvom SNP sa Slováci a Slovenky prihlásili k hodnotám slobody, demokracie a rovnosti medzi ľuďmi i medzi národmi.

Regionálne oslavy 80. výročia SNP v Brezne odštartovali ráno Polmaratónom SNP, ktorý samospráva obnovila po 15 rokoch. Program popoludní pokračoval pietnou spomienkou a slávnostnými príhovormi. Až do večerných hodín čaká návštevníkov na breznianskom námestí kultúrny program.

(tasr)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac