Domnelý víťaz sporných prezidentských volieb vo Venezuele čelí zatykaču

Sudca vydal zatýkací rozkaz na opozičného lídra Edmunda Gonzáleza Urrutia pre údajné trestné činy, vrátane zločinu spolčenia, za ktorý hrozí až desaťročné väzenie, či trestný čin sprisahania s hornou hranicou trestu šestnásť rokov.

Venezuela_Election548498060814 Líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová a venezuelský prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia počas tlačovej konferencie po prezidentskách voľbách v Caracase. Foto: TASR/AP

María Corina Machado, miesto ktorej sa 75-ročný dôchodca postavil vo voľbách voči Nicolásovi Madurovi, toto rozhodnutie odsúdila a obvinila venezuelskú administratívu, že „stratila zmysel pre realitu“. Píše Guardian.

„Tým, že sa vyhrážajú ,zvolenému prezidentovi‘, nás len ešte viac zjednocujú a zvyšujú podporu Edmunda Gonzáleza medzi Venezuelčanmi a vo svete,“ dodala na sociálnych sieťach a vyzvala priaznivcov opozície, aby zostali pokojní.

Gonzáleza v posledných týždňoch nikto nevidel na verejnosti a jeho miesto pobytu nie je známe. Machadová sa tiež skrýva, hoci sa naďalej príležitostne objavuje na opozičných protestoch.

(max)