Bavorský rezort vnútra po kritike vymazal video varujúce pred nárastom islamizmu

„Neuveriteľný rasistický odpad,“ reagoval na sieti X bývalý poslanec Bundestagu Niema Movassat na video zobrazujúce úskalia islamskej radikalizácie.

Bavorské krajinské ministerstvo vnútra zverejnilo na sieti X video, ktoré varuje pred radikálnym islamizmom, stalo sa však terčom kritiky, keď používatelia animácie prirovnávali k nacistickej propagande.

V príbehu vystupuje mladá žena, ktorá sleduje videokázeň imáma, ktorý odpovedá na otázku, či sa môžu moslimské ženy líčiť. Následne spadne do úst desivo sa smejúceho muža, ktorý má reprezentovať „pohltenie“, teda radikalizáciu.

Neskôr na seba akoby nabaľuje vrstvy oblečenia, až skončí úplne zahalená ako jedna z dvoch manželiek salafistu. Všetci muži vo videu majú tesné pokrývky hlavy príznačné pre presvedčených veriacich – nie však výlučne radikálov.

„Der Stürmer je späť a riadi propagandistické oddelenie bavorského ministerstva vnútra,“ napísal Movassat, ktorý teraz pracuje ako právnik, a dodal, že preskúma, či je možné vzniesť obvinenie. „Moslimovia sú v klipe démonizovaní,“ napísal.

Der Stürmer boli notoricky známe antisemitské noviny vydávané v Nemecku v rokoch 1923 až 1945, ktoré boli známe svojou zúrivou a najmä vulgárnou propagandou proti Židom.

Na oficiálnom účte ministerstva sa video – ktoré malo viac ako 900-tisíc videní – objavilo v pondelok krátko po polnoci. Vymazali ho neskôr večer.

Ferat Koçak, člen berlínskeho parlamentu, sa na X vyjadril, že „nenávisť“ je na videu zjavná, a povedal, že každý, kto sa stále čuduje, prečo je „krajná pravica“ na vzostupe, by si mal video pozrieť.

„Bavorské ministerstvo vnútra agituje proti moslimom karikatúrami, ktoré pripomínajú časy nacistickej propagandy proti Židom,“ napísal.

Portál denníka Politico, ktorý o tejto záležitosti písal, dodáva, že v Nemecku žije približne 5,5 milióna moslimov, z ktorých väčšina má nemecké občianstvo. S odvolaním sa na správu spolkovej vlády z roku 2023 píše, že približne polovica Nemcov vykazuje známky „protimoslimského rasizmu“.

Salafizmus je novodobá radikálna škola islamu, ktorá sa snaží o očistu viery od „cudzích novôt“ návratom k „ctihodným predkom“ (as-salaf us-Sálih). Týmto termínom opisuje salafizmus prvé tri generácie moslimov po prorokovi Mohamedovi.

(sab)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok