Najmenej 81 ľudí zahynulo pri útoku skupiny Boko Haram

Boko Haram a ďalšie džihádistické skupiny vedú na severovýchode Nigérie už 15 rokov povstanie, ktoré si dosiaľ vyžiadalo viac ako 40-tisíc obetí na životoch.

Najmenej 81 ľudí zahynulo pri útoku prisudzovanom džihádistickej skupiny Boko Haram v nigérijskom štáte Yobe, oznámili v utorok miestni predstavitelia. Niekoľko osôb je po útoku nezvestných.

„Približne 150 predpokladaných teroristov z Boko Haram vyzbrojených puškami a granátometmi na viac ako 50 motocykloch v nedeľu okolo 16.00 h (17.00 SELČ) zaútočilo na dedinu Mafa,“ uviedol hovorca polície, ktorý dodal, že útočníci taktiež vypálili množstvo domov a obchodov. Presný počet obetí sa môže zvýšiť, pretože mnohé osoby sú naďalej nezvestné.

Podľa hovorcu polície zrejme išlo o útok z pomsty za smrť dvoch militantov islamskej extrémistickej skupiny, ktorých zabili strážcovia z dediny.

Boko Haram a ďalšie džihádistické skupiny vedú na severovýchode Nigérie už 15 rokov povstanie, ktoré si dosiaľ vyžiadalo viac ako 40-tisíc obetí na životoch.

Zločinecké gangy v strednej a severozápadnej Nigérii podľa AFP často prepadávajú dediny, zabíjajú a unášajú obyvateľov, rabujú a vypaľujú domy. S gangmi spolupracujú aj džihádistické skupiny, ktoré si čoraz viac upevňujú svoju pozíciu taktiež v strednom Nigeri.

Len v období od októbra 2019 do septembra 2023 bolo podľa organizácie Observatórium pre náboženskú slobodu v Afrike zabitých v Nigérii 16 769 kresťanov, pričom na moslimskej strane to bola zhruba tretina.

Správa zdôrazňuje, že náboženské prenasledovanie prinútilo nigérijských kresťanov utiecť do iných častí krajiny a stať sa vnútorne vysídlenými osobami.

(tasr, afp)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok