Biden vyhlásil, že Harrisová má „morálny kompas svätice“. Teológovia majú námietky

„Má chrbticu ako baranidlo a má morálny kompas svätice, táto žena vie, čo robí,“ povedal Biden zúčastneným. „Sľubujem vám, že ak si Kamalu Harrisovú zvolíte za prezidentku, bude to najlepšie rozhodnutie, aké ste kedy urobili,“ pokračoval prezident.

Joe Biden Kamala Harrisová a Joe Biden. Foto: TASR/AP

Podľa katolíckych teológov a filozofov, ktorí sa vyjadrili pre agentúru CNA, sú niektoré Harrisovej postoje a najmä jej rozhodná podpora potratov v rozpore s katolíckymi hodnotami.

Počas pôsobenia vo funkcii generálnej prokurátorky Kalifornie Harrisová spolupracovala na vytvorení legislatívy, ktorá obmedzovala slobodu prejavu pro-life tehotenských centier.

Edward Feser, katolícky filozof a profesor na Pasadena City College povedal, že Bidenovo tvrdenie, že Harrisová má morálny kompas svätice, je „tak očividne absurdné, že by nebolo hodné komentára, keby nepochádzalo od prezidenta Spojených štátov, a to katolíka“.

Ďalej sa vyjadril, že „niekto, kto by mal naozaj morálny kompas svätca, by potraty odsúdil ako vraždu, namiesto toho, aby ich nadšene podporoval, ako to robí viceprezidentka Harrisová,“

Jej podporu potratov okomentoval aj dominikánsky páter Thomas Petri, predseda Pápežskej fakulty Nepoškvrneného počatia pri Dominikánskom študijnom dome.

„Určite nie je postojom svätca“, ba dokonca ani „človeka so zdravým rozumom,“ pretože obrana života „nie je len otázkou viery, je to otázka etiky“.

Joe Heschmeyer, pracovník apologetického oddelenia Catholic Answers, poukázal na encykliku svätého Jána Pavla II. s názvom Evangelium Vitae, ktorá sa zameriava na „hodnotu a neporušiteľnosť ľudského života.“

Joe Biden, druhý katolícky prezident krajiny, sa pri viacerých príležitostiach, ktoré sú v rozpore s cirkevným učením, odvolával na náboženstvo.

V marci minulého roka prezident povedal, že zákaz lekárskych zákrokov pre neplnoleté „transsexuálne“ osoby je „blízky hriechu“.

V apríli urobil znak kríža, keď na jednom zo zhromaždení propagoval potraty, čo viedlo k odsúdeniu tohto konania zo strany viacerých biskupov.

(mja)