SaS: Pavol Gašpar vedie SIS nezákonne. Kolíková podala podnet na generálnu prokuratúru

Pavol Gašpar vedie SIS nezákonne, tvrdí poslankyňa SaS Mária Kolíková. Zároveň podala podnet na Generálnu prokuratúru a žiada generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby konal.

Kolíková žiada, aby Žilinka vydal protest voči rozhodnutiu o poverení Gašpara viesť SIS, ako aj voči zmene štatútu SIS z 22. februára, ktorá je podľa nej v rozpore so zákonom.

„Tu nejde len o to, že sa obchádzajú právomoci prezidentky, ale zákon vôbec nepredpokladá, že by SIS viedol námestník a už vôbec nie, že by potom námestník mohol prevádzať svoje práva a povinnosti na ďalšieho námestníka,“ poukázala Kolíková.

Poslankyňa zároveň žiada odtajnenie zmeny štatútu. „Verejnosť má právo vedieť, čo v ňom je a určite to nie je nič, čo by ohrozovalo záujmy Slovenskej republiky,“ povedala.

Súčasne sa obracia na SIS a chce vedieť, ako vyzerá poverenie, ktoré dostal Pavol Gašpar. Žiada tiež o informáciu, či predchádzajúci riaditeľ SIS nejakým spôsobom obmedzil právomoci námestníkov.

„Domnievam sa totiž, že fakticky dnes môžu byť traja námestníci, ktorí v plnom rozsahu môžu viesť SIS a nie je medzi nimi žiadna hierarchia. Takže v tomto právnom chaose treba urobiť poriadok,“ zdôraznila Kolíková.

(sita)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac