Ukrajina: Experti budú okrem jadrových elektrární monitorovať aj kľúčové rozvodne

Ukrajina a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa dohodli, že jej experti budú okrem jadrových elektrární monitorovať situáciu aj v kľúčových ukrajinských transformačných staniciach a rozvodniach.

Oleh Korikov Oleh Korikov. Foto: X

Vo štvrtok o tom na brífingu informoval šéf Štátnej inšpekcie jadrového dozoru Ukrajiny (SNRIU) Oleh Korikov, uviedla agentúra Reuters.        

Podľa Korikova sa viac ako polovica elektriny spotrebovanej na Ukrajine vyrába v troch jadrových elektrárňach, no ich stabilnú prevádzku ohrozujú raketové a dronové útoky ruských síl na rozvodne a ďalšiu infraštruktúru. Kyjev dúfa, že prítomnosť inšpektorov takýmto útokom zabráni.        

„Dohodli sme sa, že MAAE rozšíri svoju pôsobnosť na Ukrajine, a elektrické rozvodne, ktoré sú dôležité pre bezpečnosť jadrových elektrární, budú tiež podliehať monitorovaniu,“ povedal Korikov. Dodal, že prvá návšteva monitorovacej misie v jednej z rozvodní sa uskutoční už na budúci týždeň.        

TASR pripomína, že generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi navštívil v stredu ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú ruské sily obsadili krátko po začiatku svojej invázie vo februári 2022. Moskva a Kyjev sa pravidelne navzájom obviňujú z útokov na túto elektráreň.        

Energetická infraštruktúra Ukrajiny bola v posledných mesiacoch vystavená intenzívnym ruským útokom. Krajina prišla o približne polovicu svojej výrobnej kapacity a v súčasnosti sa spolieha najmä na jadrové elektrárne.

(tasr)