Čína zastavila program medzištátnych adopcií, týka sa to aj otvorených prípadov

Čínska vláda zastavila svoj program medzištátnych adopcií a Spojené štáty sa snažia zistiť, ako toto rozhodnutie ovplyvní stovky amerických rodín s otvorenými žiadosťami, informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok.

Čínski predstavitelia telefonicky oznámili americkým diplomatom v Pekingu, že ich krajina „prestane spracúvať prípady adopcií vo všetkých fázach“ s výnimkou osobitných prípadov.        

Americké veľvyslanectvo teraz od čínskeho ministerstva občianskych záležitostí písomne žiada vysvetlenie, informovalo americké ministerstvo zahraničia. „Vieme, že stovky rodín majú neukončený adopčný proces a súcítime s nimi,“ píše sa vo vyhlásení.        

Na štvrtkovom dennom brífingu hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning povedala, že Čína už neumožňuje cezhraničné adopcie čínskych detí a jedinou výnimkou sú pokrvní príbuzní rodičov dieťaťa alebo nevlastného dieťaťa. Rozhodnutie Pekingu hovorkyňa nevysvetlila, povedala len, že je v súlade s duchom príslušných medzinárodných dohôd.        

Rodiny z USA si počas fungovania programu medzinárodných adopcií adoptovali 82 674 čínskych detí, čo je najviac zo všetkých krajín.        

Počet novonarodených detí v Číne v roku 2023 klesol na 9,02 milióna a celkový počet obyvateľov Číny druhý rok za sebou poklesol.

(tasr)