Britskí väzni si možno budú odpykávať svoj trest v Estónsku

Spojené kráľovstvo už dlhšiu dobu trápi preplnenie väzníc, ich vláda teraz skúma spôsoby ako tento problém vyriešiť. Britské ministerstvo spravodlivosti sa snaží uzavrieť dohodu s Estónskom.

vazenie-676x451 Foto. Getty images

Vláda v Tallinne ponúkla prenájom voľných väzenských kapacít iným krajinám. Britská ministerka spravodlivosti Shabana Mahmoodová a jej estónska kolegyňa Liisa Pakostaová mali vo štvrtok diskutovať o týchto možnostiach na Rade Európy, ktorá sa uskutočnila v litovskom Vilniuse.

„Spojené kráľovstvo a Estónsko majú za sebou úspešnú medzinárodnú spoluprácu a takéto partnerstvo by vytvorilo ďalšie príležitosti pre vzájomne prospešné veci,“ povedala Liisa Pakosta, poslankyňa v estónskom parlamente.

Tom Wheatley, šéf odborového zväzu riaditeľov väzníc (Prison Governors Association, PGA), uviedol, že ak by bol plán prijatý, vyžadoval by si zmluvu alebo dohodu a uvoľnil by len niekoľko stoviek miest v Spojenom kráľovstve, takže „nie je riešením“.

Ministerka pre bezpečnosť hraníc Dame Angela Eagle uviedla, že vláda „zvažuje všetky druhy opatrení na riešenie krízy, ktorú nám zanechala predchádzajúca vláda vo väzniciach a v systéme trestného súdnictva“.

Predpokladá sa, že celkový počet väzňov v Spojenom kráľovstve sa do marca 2027 zvýši z približne 89-tisíc na 93-tisíc až 106-tisíc. Náklady na ubytovanie jedného väzňa v Anglicku a Walese predstavujú takmer 60-tisíc eur.

Očakáva sa, že akékoľvek rokovania by mohli viesť k zdvojnásobeniu nákladov, pretože krajiny by pravdepodobne stanovili príplatok, pričom by vznikli aj náklady na lety a vyslanie niektorých britských väzenských pracovníkov do zahraničia.

(mja)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac