SaS trvá na odvolaní Dolinkovej. Bittó Cigániková vyzýva Fica, aby sa pozrel na štátnu poisťovňu aj on

Na tlačovej konferencii vystúpili poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Tomáš Szalay a poslankyňa Jana Bittó Cigániková.

Cigániková Jana Bittó Cigániková. Foto: Martin Baumann/TASR

Szalay pripomenul päť dôvodov, pre ktoré by ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) nemala byť vo funkcii.

Dôvody sa okrem iného týkali situácie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FnSP) v Trenčíne, situácie vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) ako i toho, že ministerstvo zdravotníctva podľa SaS nestíha míľniky Plánu obnovy.

Tieto body podľa Szalaya zhrnuli a požiadali premiéra Roberta Fica aby Dolinkovú z funkcie odvolal. Za zlú finančnú situáciu vo VšZP môžu podľa Szalaya nevýhodné zmluvy, ktoré uzatvorila so svojimi dodávateľmi.

„Môže za to zlé riadenie, ktoré však bolo prítomné už v predchádzajúcom manažmente, nový manažment toto nezvrátil, problémy trvajú…“ vyhlásil. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyzval VšZP aby pripravila ozdravný plán.

V súvislosti s nevýhodným zmluvami spomenul firmu Medirex či zmluvy so sieťou nemocníc Agel. „Zdá sa, že toto naďalej trvá. (…) Tieto nevýhodné zmluvy sa napriek zmene vedenia poisťovne nezmenili, napriek tomu, že vedia, že sú tu rezervy. Stačí, keď si prečítam list od odvolaného šéfa VšZP Michala Ďuriša ministerke Dolinkovej a opäť sa tam uvádza, že Medirex má nadštandardné zmluvy, ktoré by sa dali redukovať a dokonca sa tam uvádza pre mňa škandalózna vec, že VšZP nezverejňuje zmluvy, ktoré uzatvára so svojimi dodávateľmi.“

Podľa Szalaya nezverejňuje ani dodatky k zmluvám. Ak zmluva nie je zverejnená, nemala by byť účinná, myslí si poslanec. „Toto je potrebné prešetriť, je potrebný hĺbkový audit vo VšZP.“

Michal Palkovič (šéf Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou) nariadil, aby bol vypracovaný ozdravný plán. VšZP sa voči rozhodnutiu odvolala.

„Nespravila by to, keby nemala tichý súhlas ministerky. Prečo sa tomu chce Dolinková vyhnúť? Prečo nechce, aby tam zavládla transparentnosť a efektívnosť? Podľa môjho názoru chce, aby VšZP zostala bankomatom pre politikov, priestorom, kde sa dajú robiť neefektívne nákupy a kde sa dajú odmeňovať sponzori strán, ktoré sú pri moci.“

Toto je podľa SaS ďalší dôvod, pre ktorý budú trvať na tom, aby Dolinkovú odvolali.

Jana Bittó Cigániková pripomenula, že VšZP je od roku 2010 v strate a súčet strát VšZP sa za desať rokov vyšplhal na sumu 697 miliónov eur.

„Súčet dotácií – z peňazí ľudí, lebo politik nemá jediné vlastné euro – (…) je 358 miliónov eur,“ uviedla Cigániková.

„Vyzývam ministerku Dolinkovú, aby sa zobudila, aby si dala ruky z očí dole a prestala sa tváriť, že tu nemáme problém,“ apelovala Cigániková a doplnila, že rovnako tak vyzýva aj premiéra Roberta Fica, aby sa na hospodárenie štátnej poisťovne pozrel aj on.


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac