Rusi na dronových záberoch údajne popravujú vzdávajúcich sa Ukrajincov

Televízia CNN získala zábery z dronu, ktoré zrejme zachytávajú popravu troch ukrajinských vojakov po tom, ako sa vzdali po prekonaní ich zákopu. Video podľa overenia natočili koncom augusta blízko mesta Pokrovsk, o ktoré sa v súčasnosti bojuje.

ReprofotoUAPravdaX Údajne popravení vojaci blízko mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti. Reprofoto: @ukrpravda_news/X

Na videu je vidieť, ako sa vojaci vynoria a potácajú uprostred prašnej cesty, potom si kľaknú na kolená a ruky si dajú na hlavu. O niekoľko sekúnd neskôr ležia nehybne tvárou k zemi a okolo nich sa vznáša prach.

Incident pre CNN opísal predstaviteľ ukrajinskej armády, ktorý požiadal o utajenie podrobností, aby ochránil identitu jednotky. Ide o súčasť série popráv, ktoré počas tohto roka naberajú na intenzite.

Ukrajinská rozviedka HUR poskytla televízii zoznam 15 prípadov, ktoré sa stali od novembra 2023. Sú podložené videozáznamami či zvukovými nahrávkami zo špionážnych dronov, ruskí vojaci na nich údajne zabíjajú vzdávajúcich sa Ukrajincov namiesto toho, aby ich zajali.

Ide pritom o zjavné porušenie Ženevských konvencií. Tie priamo nariaďujú humánny prístup k vojakom, ktorí odmietnu pokračovať v bojových operáciách a zložia zbraň.

Tieto prípady navyše rieši aj ukrajinská generálna prokuratúra, ktorá pre CNN potvrdila vyšetrovanie najmenej 28 takýchto incidentov od začiatku vojny. Úrad doplnil, že celkovo pri nich zahynulo 62 ukrajinských vojakov.

CNN na základe ukrajinských svedectiev konštatuje, že takéto prípady sú čoraz častejšie, čo odráža „neúprosne brutálnu taktiku ruskej armády, ktorá pokračuje v postupe na východe Ukrajiny“.

Ukrajinskí prokurátori tvrdia, že popravy vzdávajúcich sa vojakov sú súčasťou politiky Kremľa v otázke vedenia vojny – a to napriek tomu, že ide o vojnový zločin.

„Ak sa vojnoví zajatci vzdajú, ak ukážu, že sa vzdávajú, ak sú bez zbraní v rukách, potom je hromadná poprava vojnovým zločinom,“ povedal pre CNN ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin.

Fakt, že týchto prípadov sa stalo viac, podľa neho dáva Kyjevu „možnosť tvrdiť, že takýto prístup možno právne povýšiť na zločiny proti ľudskosti“. „Táto politika je organizovaná Kremľom. Je to príkaz konkrétnych veliteľov,“ dodal.

CNN sa domnieva, že existencia týchto videí na sociálnych sieťach stavia Kyjev pred dilemu. Na jednej strane môžu ukrajinskí velitelia varovať svojich vojakov pred prístupom Rusov, na druhej strane však riskujú oslabenie už aj tak vyčerpanej morálky Ukrajincov.

Ukrajinský predstaviteľ, ktorý poskytol zábery z dronu z Pokrovska, uviedol, že ich jednotka vie o viacerých podobných prípadoch na frontovej línii, pričom ich nikto nezverejnil ani vyšetril.

(sab)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac