Súd v kauze Blahu a Naďa zatiaľ nerozhodol. Pojednávanie vraj sprevádzali emócie

Na pojednávaní bratislavského mestského súdu sa v piatok znova stretli bývalý minister obrany Jaroslav Naď a europoslanec za Smer Ľuboš Blaha. Naď podal na podpredsedu Smeru ešte v marci 2022 žalobu na ochranu osobnosti.

Blaha Ľuboš Blaha a jeho advokát David Lindtner. Foto: Telegram

Niekdajší minister obrany žiadal verejné ospravedlnenie aj nemajetkovú ujmu 100-tisíc eur za to, že o ňom Blaha hovoril ako o vlastizradcovi. Napriek očakávaniam, že sudca v piatok vynesie rozsudok, sa tak nestalo. Pravdepodobne sa tak udeje 4. októbra, píšu Aktuality.sk.

Sudca Mestského súdu Bratislava IV Vladislav Pečík bude rozhodovať o tom, či má v spore prednosť právo na ochranu osobnosti a dobrého mena, ktorého sa domáha Naď, alebo právo na slobodu prejavu, na ktoré sa odvoláva Blaha.

Podľa portálu na predchádzajúcom pojednávaní sudca naznačil, že sa prikláňa skôr na stranu europoslanca Smeru, definitívne to však ešte nie je.

„Opakovane ma obviňovali z vlastizrady v období, keď sa v susednej krajine blížila vojna, alebo keď už prebiehala. V momentoch, keď je ohrozená bezpečnosť našej vlasti, je mimoriadne dôležité, aby ľudia dôverovali ministrovi obrany, nech tam sedí ktokoľvek,“ hovoril vo svojej záverečnej reči exminister.

Blaha pred viac ako dvoma rokmi na Naďa útočil predovšetkým v súvislosti s obrannou dohodou s USA, ktorú Naď ako šéf rezortu obrany presadzoval. Blaha dnes argumentáciu svojho oponenta ironicky nazval „perličkou ducha“. „Vraj ministra obrany nemožno kritizovať, lebo vraj verejnosť musí dôverovať ministrovi. To je totalitné vnímanie politiky, to je popretie demokracie,“ bránil sa.

Naďov advokát Peter Kubina si vraj uvedomuje, že v čase vyhrážok prokurátorom a policajtom musí byť pre sudcu náročné rozhodnúť v neprospech predstaviteľa vládnej strany. „Veríme, že odoláte politickému tlaku a rozhodnete spravodlivo,“ dodal.

S tým mal zasa problém Blahov advokát. Obrovský tlak na sudcov bol podľa neho práve v čase, keď bol pri moci aj Jaroslav Naď. „Bola to doba temna,“ poznamenal.

(mas)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac