Na cintoríne v meste Oldham objavili masový hrob, stovky tiel patrili deťom a bábätkám

Miesto posledného odpočinku 303 ľudí našli na cintoríne Royton a obsahuje pozostatky 145 mŕtvonarodených detí, 128 bábätiek a malých detí a 29 dospelých.

POBEDIM Ilustračné foto: Profimedia.sk

Masový hrob objavila žena z tamojšej oblasti, keď hľadala hrob svojich bratov, ktorí zomreli krátko po narodení v roku 1962. Rodičom tejto ženy nikdy nebola dopriata rozlúčka so svojimi synmi.

Toto miesto nemusí byť jediným masovým hrobom na cintoríne. Členovia mestského zastupiteľstva, ktorí pomáhali s objavom, podľa Daily Mail tvrdia, že v rôznych častiach cintorína ich môže byť viac. Pred rokom 1980 bolo totiž bežné, že mŕtvonarodené deti rodičom odoberali bez akýchkoľvek ďalších podrobností o mieste ich pochovania.

Pozostatky dospelých ľudí nájdené v hrobe pravdepodobne patria chudobným, ktorých rodiny si nemohli dovoliť zaplatiť za riadny pohreb. 

 „Je to veľká nespravodlivosť, že rodičom bolo odopreté základné právo pochovať svoje deti, právo, ktoré by malo byť prirodzené a nespochybniteľné. Táto situácia by mala vyburcovať náš kolektívny zmysel pre spravodlivosť a empatiu,“ vyjadrili sa členky mestského zastupiteľstva Maggie Hurleyová a Jade Hughesová.

(mja)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac