Srbsko a Kosovo by mali zvýšiť úsilie o normalizáciu vzťahov, vyzýva Lajčák

Osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák v piatok vyzval Srbsko a Kosovo na zintenzívnenie úsilia o rozhovory s cieľom znormalizovať vzájomné vzťahy. Tie sú podľa neho rozhodujúce na ceste k ich členstvu do EÚ.

Aleksandar Vuèiè, Miroslav Lajèák Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Lajčák sa v kosovskom hlavnom meste Priština stretol s tamojším vicepremiérom Besnikom Bislimim. Lajčák podľa miestnej tlače pravdepodobne nepocestuje do Belehradu, ako to bolo zvyčajne pri všetkých jeho predchádzajúcich cestách, cituje agentúra AP.

EÚ a Spojené štáty naliehajú na obe strany, aby plnili dohody, ktoré dosiahli srbský prezident Aleksandar Vučič a kosovský premiér Albin Kurti vo februári a marci minulého roka.

„Dohoda je právne záväzná (…) a okrem toho je už súčasťou európskej cesty pre Kosovo a Srbsko,“ povedal Lajčák novinárom po stretnutí s Bislimim. Dodal, že od oboch strán zaznievajú vyhlásenia, ktoré normalizácii vzťahov nepomáhajú.

Rada EÚ Lajčákovi predĺžila mandát do januára budúceho roku. V súčasnosti pracuje na ďalšom stretnutí lídrov oboch krajín na vysokej úrovni.

Vzťahy medzi samozvaným Kosovom a Srbskom sú naďalej napäté a 13 rokov trvajúce normalizačné rozhovory, ktoré sprostredkovala Európska únia, nedosiahli posun. Väzby značne naštrbila aj prestrelka medzi maskovanými srbskými ozbrojencami a kosovskou políciou v septembri minulého roka, pri ktorej zahynuli štyria ľudia.

Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za súčasť svojho územia. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120-tisíc etnických Srbov a väčšina z nich je lojálna Belehradu a odmieta rozhodnutia Prištiny.

Slovenská republika samostatnosť Kosova dodnes neuznáva.

(tasr, sab)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac