Americko-tureckú aktivistku údajne zastrelila izraelská armáda

Aysenur Eygiová mala 26 rokov. Svedkovia a palestínske média uviedli, že izraelské jednotky ženu postrelili v čase incidentu na propalestínskom proteste v meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu.

18519960_1396001797156943_3202557489585299794_n Len 26-ročná Aysenur Eygiová, ktorú údajne zastrelila izraelská armáda. Foto: FB/Aysenur Eygi

Ženu podľa agentúr AP a Reuters postrelili do hlavy. Zomrela po prevoze do nemocnice. Izraelská armáda podľa CNN priznala, že strieľala na demonštrantov. Vo svojom vyhlásení uviedla, že ich jednotky „reagovali paľbou na hlavného podnecovateľa násilných aktivít, ktorý na jednotky hádzal kamene a ohrozoval ich“.

Dodala, že „preveruje správy, že v dôsledku streľby v oblasti bol zabitý cudzí štátny príslušník“.

Podľa jedného z účastníkov zhromaždenia izraelská armáda na konci protestu použila na dav aj slzný plyn. Počas toho, ako ľudia utekali, vojaci zasiahli americkú aktivistku. Eygiová sa údajne v čase streľby schovávala za kontajnerom.

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan označil incident za „vraždu vykonanú Netanjahuovou vládou“.

„Izrael sa snaží zastrašiť všetkých, ktorí prichádzajú na pomoc palestínskemu ľudu a pokojne bojujú proti genocíde. Táto politika násilia nebude fungovať,“ uviedlo turecké ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov Matthew Miller taktiež potvrdil smrť ženy, avšak neuviedol, či je za jej smrť zodpovedná izraelská armáda. Oznámil, že USA zisťujú podrobnosti ohľadom úmrtia Eygiovej.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac