Moja mierová misia sa ešte neskončila. Očakávajte veľkolepé vystúpenie, tvrdí Orbán

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa na občianskom neformálnom stretnutí v obci Kötcse vyjadril aj k plánom v budúcnosti.

Viktor Orbán. Zdroj: FB Viktor Orbán Viktor Orbán. Zdroj: FB Viktor Orbán

Orbán pred pozvanými hosťami na neverejnom podujatí podľa portálu atv.hu potvrdil, že jeho mierová misia, na ktorú sa vydal v júli a vyvolala vlnu kritiky zo strany predstaviteľov Európskej únie, ešte neskončila.

„Pracoval som na tom celé leto, aj na medzinárodnej úrovni. Musíme na tom popracovať,“ ubezpečil s tým, že v septembri v tejto veci môže verejnosť očakávať „veľkolepé“ vystúpenie.

Razantne si stojí za tým, že ak by „sme urobili určité veci začiatkom júla, mohli sme zabrániť eskalácii tohto konfliktu v najbližších dvoch-troch mesiacoch“. V súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou však zdôraznil, že sa treba vyhnúť konfliktu medzi vojenskými blokmi.

Podľa anonymných zdrojov servera Orbán podčiarkoval na stretnutí aj dôležitosť neutrálnej hospodárskej politiky. Ekonomicko-politická situácia, ktorá vznikla po covidovej pandémii, sa do roku 2026 nezmení, preto je potrebné sa jej prispôsobiť, čo si vyžaduje novú hospodársku politiku, povedal Orbán.

Neutrálna hospodárska politika Maďarska by sa podľa jeho vyjadrení mala prejaviť v tom, že by sa Budapešť nemala pridať k žiadnemu z existujúcich hospodárskych blokov a mala by byť otvorená vo všetkých smeroch.

Predseda maďarskej vlády tiež vyjadril presvedčenie, že je možné dosiahnuť i technologickú neutralitu. „Do roku 2032 môžeme byť energeticky nezávislí, a to všetko sa dá spojiť s členstvom v EÚ a NATO,“ citoval nemenovaný zdroj z Orbánovho prejavu, v ktorom nezazneli žiadne kritické poznámky proti EÚ.

Zopakoval tiež, že od Európskej únie čaká 12,5 miliardy eur, ktoré budú k dispozícii do konca roka 2026.

(tasr, max)