Rusi rýchlo postupujú na Pokrovsk. Sú ako mravce, ozýva sa z ukrajinského velenia

Kým Ukrajinci pokračujú v ofenzíve v ruskej Kurskej oblasti, protivník rýchlo postupuje na ukrajinské (pred vojnou) zhruba 60-tisícové mesto Pokrovsk a približne 30-tisícové mestečko Toreck.

Russia Ukraine Military Operation Espanola Ruský vojak strieľa z húfnice. Foto: Profimedia.sk

Ukrajinská agentúra Unian s odkazom na telegramový účet DeepState informuje, že Rusi sú v absolútnej blízkosti obcí Hrodivka a Novohrodivka. Tie sú zhruba dvanásť kilometrov od Pokrovsku, odkiaľ už bolo mnoho obyvateľov evakuovaných. Podľa údajov polície v celej oblasti zostáva viac ako 45-tisíc ľudí vrátane asi tritisíc detí.

Postup Rusov však znamená, že sa oblasť dostala na dosah delostrelectva, a to napriek tomu, že Pokrovsk bol donedávna považovaný za pomerne bezpečne vzdialený od frontu.

O postupe ruskej armády informoval aj Inštitút pre štúdium vojny. „Geolokačné zábery zverejnené 23. augusta naznačujú, že ruské sily nedávno postúpili v juhovýchodnom Torecku,“ uviedol think tank s tým, že podľa ruských zdrojov postúpil útočník až „k centrálnej nemocnici vo východnom Torecku“. Dopĺňa však, že to nevie potvrdiť.

Nemecký vojenský reportér Julian Röpcke takisto tvrdí, že ruská armáda postupuje na Pokrovsk rýchlo, pričom sa zdá, že Ukrajinci majú málo pechoty, nakoľko velitelia do zákopov povolávajú aj operátorov dronov.

„Ukrajinský front je pre nedostatok vojakov taký deravý, že ruské jednotky môžu okolo obrancov prejsť pešo,“ píše Röpcke.

„Všimnite si aj menšie poškodenie mesta. Rusko už nemusí zrovnávať mestá so zemou predtým, ako do nich vtrhne so svojimi jednotkami,“ dodáva.

Zástupca veliteľa 68. ukrajinskej brigády pre Unian uviedol, že si od svojho povolania do armády na jeseň 2022 nikde inde nepamätá tak intenzívne boje.

„Idú a idú a idú… Sú to len vlny mäsa. Je to také šialené,“ povedal a prirovnal Rusov k pochodujúcim mravcom, ktorí postupujú, aj keď ich spolubojovníci padajú mŕtvi vedľa nich. Očakáva dlhú bitku o Pokrovsk, ktorá sa bude prirovnávať k bojom o Bachmut či Avdijivku.

(max, sak)