Nad Rumunskom opäť preletel ruský dron

Tamojšie ministerstvo obrany uviedlo, že hľadá možné úlomky tohto dronu. Zároveň incident odsúdilo.

Kyjev: Rusko na Ukrajine uskutoènilo 32 útokov dronmi, 25 bolo zostrelených Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rumunský rezort obrany vo vyhlásení uviedol, že armádne radary v nedeľu skoro ráno zaznamenali dron, ktorý vstúpil do vzdušeného priestoru krajiny a následne „opustil územie smerom na Ukrajinu“.

Lietadlá rumunských vzdušných síl podľa ministerstva monitorovali situáciu a obyvatelia žúp Tulcea a Constanta v blízkosti ukrajinských hraníc dostali telefonické varovania. Píšu agentúry AFP a Reuters.

„Z existujúcich údajov bola identifikovaná možnosť dopadovej zóny na štátnom území, a to v neobývanej oblasti pri obci Periprava,“ oznámilo ministerstvo a dodalo, že oblasť prehľadávajú.

Zároveň odsúdilo opätovné narušenie rumunského vzdušného priestoru a vyzvalo Rusko, aby ukončilo opakované útoky, ktoré vedú k „nezodpovednému vyhrocovaniu“ bezpečnostnej situácie v regióne. Ďalej uviedlo, že požaduje dodržiavanie medzinárodného práva a o narušení vzdušného priestoru už Rumunsko informovalo spojencov NATO.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac