Opozícia navrhne na post šéfa parlamentu Mikloška, vyhlásil predseda SaS

Opozícia navrhne na post šéfa parlamentu Mikloška, vyhlásil predseda SaS

12. schôdza Národnej rady SR František Mikloško. Foto: Martin Baumann/TASR

Šéf Hlasu Matúš Šutaj Eštok pripustil, že koalícia môže dovládnuť aj bez predsedu parlamentu. „Nejdeme sa tu hádať o pozície, na pozícii predsedu parlamentu je poverený podpredseda Žiga, ak takáto situácia bude celé volebné obdobie, budeme to akceptovať,“ skonštatoval.

Pripomenul, že vláda tu nie je na to, aby sa neustále hádala tak, ako sa to podľa neho dialo počas minulého volebného obdobia. „Ja ako predseda Hlasu urobím všetko preto, aby vláda takáto nebola,“ dodal.

Ak sa koalícia nedohodne na tom, že poslanci SNS podporia v hlasovaní na šéfa parlamentu nominanta Hlasu, nie je to podľa Šutaja Eštoka ideálna situácia, ale kopíruje dohodu koalície, že pozícia je obsadená Hlasom. Pokiaľ neexistuje dohoda, tému chce dať bokom.

Matúš Šutaj Eštok. Foto: Martin Baumann/TASR

Vlastný kandidát opozície

Predseda SaS Branislav Gröhling avizoval, že opozícia jednotne navrhne vlastného kandidáta, bude ním František Mikloško. „Nebude to nikto z PS, nebude to nikto z SaS, my sme navrhli, aby to bol niekto zo strany KDH. Poviem to už verejne, my sme navrhli pána Mikloška,“ prezradil exminister školstva s tým, že ide o kandidáta, ktorý má za sebou dlhú parlamentnú históriu.

Šéf liberálov by bol rád, keby bol zvolený. „Aby sme my ukázali v rámci opozície, že sa vieme zjednotiť. Ešte pred letom v júni som kolegom v opozícii povedal, aby sme dali návrh na predsedu parlamentu, lebo ak ho bude voliť celá opozícia, tak bude mať 71 hlasov, čo je viac hlasov, ako má teraz koalícia pre jednotlivých kandidátov,“ povedal Gröhling.

Od vlaňajších jesenných parlamentných volieb bol predsedom Národnej rady Peter Pellegrini, od jeho zvolenia za prezidenta na jar tohto roka je daná pozícia neobsadená. Podľa koaličnej zmluvy prináleží tento post strane Hlas, no dlhodobo oň prejavuje záujem predseda najmenšej koaličnej strany SNS Andrej Danko. Parlament zatiaľ vedie jeho podpredseda Peter Žiga (Hlas).

KDH: Teší nás, že Mikloško má dôveru strán

Ak sa vládna koalícia nevie dohodnúť na novom predsedovi Národnej rady, kandidáta môže navrhnúť aj opozícia. Skonštatovalo to pre TASR opozičné KDH. Kresťanských demokratov teší, že ich poslanec František Mikloško požíva dôveru iných parlamentných strán.

Hnutie pripomenulo, že Mikloško už funkciu predsedu parlamentu v minulosti zastával a je výraznou osobnosťou politických dejín. KDH v stanovisku neuviedlo, či by sa Mikloško o funkciu chcel uchádzať.

„Pre nás je kľúčové, aby predsedom NR SR bola dôveryhodná osobnosť, aby neboli pochybnosti o jeho kredibilite, aby to bol človek, ktorý dokáže viesť dialóg so všetkými politickými stranami vrátane opozičných strán, aby došlo k upokojeniu napätej politickej situácie v našej krajine,“ uviedlo hnutie v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

KDH považuje skutočnosť, že koalícia nedokázala mesiace vygenerovať predsedu parlamentu za škandál predovšetkým štátnický, pretože ide o jednu z najvyšších ústavných funkcií v štáte. „Vidíme tiež, že sa neobsadenie funkcie používa ako žolík na ‚bártrovanie‘ iných funkcií v rámci koalície, čo v KDH považujeme za nedôstojné voči našim občanom a nedôstojné aj k našim partnerom z iných štátov,“ doplnila hovorkyňa.

Bombové hrozby

Diskutujúci sa vyjadrili aj k bombovým hrozbám na slovenských školách, ku ktorým dochádzalo od začiatku nového školského roka. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok chce do projektu kamerového systému pre školy zapojiť aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Predseda SaS Branislav Gröhling opätovne vyhlásil, že zhoršenie bezpečnostnej situácie spôsobila vláda svojou politikou.

„Chceme, aby tie ‚velíny‘ obsluhovali ľudia so zdravotným znevýhodnením,“ povedal minister ku spolupráci s rezortom školstva. Zopakoval, že bombové hrozby sú vážnou témou a politici by si z nej nemali vytĺkať politický kapitál.

Branislava Gröhling. Foto: Matúš Zajac

Podľa Gröhlinga na Slovensku učitelia suplujú pyrotechnikov. Odvolal sa pritom na medializovaný prípad, keď riaditeľka školy prehľadávala na údajný pokyn polície budovu sama so školníkom. Dodal, že poslanci za SaS v utorok 11. septembra podajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, kde by mal prísť minister vnútra vysvetliť otázky o bezpečnosti.

Šéf SaS tiež chce požiadať o spoločné rokovanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru a výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

(sab, tasr)