Bývalý šéf SIS Pčolinský by sa mal vo štvrtok postaviť pred súd

Začiatok súdneho procesu s Vladimírom Pčolinským bol pôvodne naplánovaný na koniec mája, dva termíny však súd zrušil. Rovnako urobil aj s termínmi určenými na jún, júl a august.

Pčolinský Vladimír Pčolinský. Foto: Róbert Valent

Dôvodom zrušenia doterajších termínov s obžalovaným exšéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) bola sťažnosť, ktorú Pčolinský podal proti uzneseniu sudcu o prijatí obžaloby, o ktorej musel rozhodnúť Najvyšší súd SR.

Predmetom obžaloby voči Pčolinskému je zločin prijímania úplatku, zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) prvýkrát podal obžalobu na Pčolinského ešte v máji 2022. Súd však následne obžalobu prokurátorovi vrátil pre zistené procesné pochybenia.

Prokurátor ÚŠP tak obžalobu podal opäť v októbri 2023. „Prokurátor na obvineného V. P. podal obžalobu na ŠTS za skutok týkajúci sa prijatia úplatku od Z. K.,“ informovala vtedy prokuratúra.

Právnik a podnikateľ Zoroslav Kollár v rámci uzavretej dohody o vine a treste priznal, že v auguste 2020 poskytol úplatok, aby zabezpečil, že nebude predmetom rozpracovania SIS.

Odovzdanie finančnej čiastky 40-tisíc eur sprostredkoval bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó. Bývalý riaditeľ SIS Pčolinský však prijatie úplatku odmieta.

Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera ešte v auguste 2021 pritom zrušil uznesenia NAKA zo dňa 11. marca a 13. apríla 2021, ktorými vzniesol obvinenie voči Pčolinskému pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, zločin prijímania úplatku, prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a prečin podplácania.

Kandera zastupoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý z dôvodu zachovania nestrannosti vo veci nekonal.

(sita)