Zelenskyj vymenoval exministra strategického priemyslu za externého poradcu v tejto oblasti

Alexander Kamyšin zodpovedal za domácu zbrojnú výrobu a v utorok podal demisiu rovnako ako aj minister spravodlivosti Denys Maľuska a minister životného prostredia Ruslan Strilec.

GGesoYkWYAA1qM4 Ukrajinský exminister strategického priemyslu Alexander Kamyšin. Foto: X/Alexander Kamyshin

Exminister Kamyšin ešte v utorok oznámil, že zostane v rezorte obrany, avšak bude mať inú funkciu. Zelenskyj v súvislosti s rozsiahlou rekonštrukciou vlády povedal, že Ukrajina potrebuje „novú energiu“ v kľúčovom momente vojny proti Rusku.

V nedeľu ukrajinský líder podnikol ďalšie kroky na obnovenie svojho tímu a zverejnil niekoľko dekrétov o vymenovaní nových členov svojho úradu, píše Reuters.

„Budem pokračovať v práci pre náš obranný priemysel,“ napísal Kamyšin v aplikácii Telegram po oznámení jeho novej funkcie. Dodal, že sa bude starať aj o ďalšie strategicky dôležité smery, ale neuviedol podrobnosti.

Agentúra Reuters uvádza, že Kamyšin dohliadal na výrazný nárast domácej výroby zbraní na Ukrajine počas bojov a bol hnacou silou úsilia o získanie väčšieho množstva západných finančných prostriedkov, skúseností a technológií do ukrajinského zbrojárskeho priemyslu.

Volodymyr Zelenskyj tiež vymenoval gubernátora Zakarpatskej oblasti Viktora Mykytu za nového zástupcu vedúceho svojho úradu pre dohľad nad regiónmi.

Mykyta uviedol, že jednou z jeho kľúčových úloh bude zabezpečiť efektívnu prácu vojenských správ v regiónoch a rozvíjať komunikáciu a dôveru medzi úradmi, miestnymi komunitami a podnikmi.

(tasr)