Grécko zavádza daň pre výletné lode, odvrátiť chce nápor turistov

Krajina sa síce vo veľkej miere spolieha na cestovný ruch, ktorý je hnacou silou ekonomiky, avšak niektoré malebné dediny a nedotknuté pláže sú ohrozené pre masový turizmus.

Líder gréckych konzervatívcov Kyriakos Mitsotakis sa teší z volebného víazstva, ktoré mu dáva silný mandát Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

Premiér Kyriakos Mitsotakis uviedol, že Grécko nemá problém so štrukturálnym cestovným ruchom, iba niektoré destinácie majú počas určitých týždňov či mesiacov významný problém.

„Výletná plavba zaťažila Santorini a Mykonos, a preto pokračujeme v intervenciách,“ dodal a oznámil poplatok vo výške 20 eur pre návštevníkov výletných lodí. Peniaze poputujú samosprávam, aby investovali do infraštruktúry, píše Reuters.

Vláda pritom plánuje regulovať aj počet lodí, ktoré prichádzajú do istých destinácií, pričom pravidlá na ochranu životného prostredia a riešenie nedostatku vody musia byť zavedené aj na ostrovoch.

Grécko chce tiež zvýšiť daň z krátkodobých prenájmov a zakázať nové licencie na takéto prenájmy v centre Atén, aby sa zvýšil bytový fond pre trvalých obyvateľov.

Len v roku 2023 príjmy z gréckeho cestovného ruchu atakovali 20 miliárd eur a krajinu navštívilo takmer 31 miliónov ľudí.

(max)