V ruských prihraničných oblastiach sa končia voľby, vedú v nich Putinovi prívrženci

Podporovatelia ruského prezidenta Vladimira Putina vedú v regionálnych voľbách v Kurskej, Lipeckej a Brianskej oblasti. Vyplýva to z priebežných výsledkov, o ktorých v noci na pondelok informovala agentúra Reuters.

Russia_Election687472070716 Muž vychádza z miesta na úpravu hlasovacích lístkov vo volebnej miestnosti umiestnenej v škole počas trojdňových regionálnych a komunálnych volieb v ruskom Petrohrade v piatok 6. septembra 2024. Foto: TASR/AP

V pohraničnej Kurskej oblasti, kde začiatkom augusta prekvapivo vpadli ukrajinské sily a obsadili časť územia, priebežne vedie úradujúci gubernátor Alexej Smirnov so ziskom takmer 66 percent hlasov, ukazujú dáta ruskej volebnej komisie.

Gubernátor Lipeckej oblasti a kandidát Putinovej strany Jednotné Rusko Igor Artamonov získal po sčítaní takmer všetkých hlasov podporu 80 percent voličov. Tento región na juhozápade Ruska je častým terčom ukrajinských dronových útokov, pripomína Reuters.

V doplňujúcich voľbách do Štátnej dumy v pohraničnej Brianskej oblasti, ktorá taktiež často čelí ukrajinským útokom, priebežne vedie bývalý minister športu Oleg Matycin, tiež člen vládnej strany Jednotné Rusko.

Trojdňové regionálne a komunálne voľby v Rusku sa skončili v nedeľu večer. Podľa agentúry Reuters je očakávané, že v nich ľudia zvolili Kremľom podporovaných kandidátov.

Výsledky týchto volieb sú v krajine interpretované ako hlasovanie o dôvere Putinovi a jeho invázii na Ukrajinu, ktorú spustil vo februári 2022, píše Reuters.

(tasr)