Turecké letectvo zaútočilo na ciele kurdských militantov v Iraku

Dovedna na severe Iraku zničili 21 cieľov Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara považuje za teroristickú organizáciu. V pondelok to uviedol turecký rezort obrany s tým, že pri útoku zneškodnili aj mnohých kurdských ozbrojencov.

Erdogan diskutoval s Ruttem o výhradách Turecka voèi rozšíreniu NATO Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

„Počas leteckej operácie bolo zničených 21 cieľov pozostávajúcich z jaskýň, bunkrov a úkrytov, ktoré využívala separatistická teroristická organizácia,“ uvádza sa vo vyhlásení o útokoch na viacerých miestach v severnom Iraku podľa agentúr Reuters a Anadolu.

Turecké sily na kurdské pozície v severnom Iraku zaútočili aj v piatok. Agentúra Anadolu uviedla, že turecké letectvo pri útoku zneškodnilo 27 teroristov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v júli vyhlásil, že Turecko čoskoro ukončí cezhraničnú vojenskú operáciu proti kurdským milíciám v severnom Iraku. Prezident uviedol, že tamojšie kurdské sily už nie sú schopné vykonávať útoky na turecké územie a sú úplne izolované.

PKK sa dlhodobo usiluje o väčšiu autonómiu Kurdov v Turecku. Od roku 1984 organizácia vedie proti Ankare ozbrojené povstanie, ktoré si vyžiadalo viac ako 40-tisíc obetí.

Okrem Turecka PKK za teroristickú organizáciu považujú aj USA a EÚ. Kurdi sú najväčším národom na svete, ktorý nemá vlastný štát. V Turecku tvoria približne pätinu celkovej populácie. Veľká kurdská menšina žije tiež v Iraku, Iráne a Sýrii.

(tasr)