Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú. Má dostatok hlasov na zvolanie mimoriadnej schôdze

Medzi dôvodmi na jej odvolanie sú možnosť prepadnutia eurofondov či situácia vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP).

TK ministerky zdravotníctva SR Z. Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine Zuzana Dolinková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Opozičné strany Progresívne Slovensko (PS), Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) na stredajšej tlačovej konferencii uviedli, že získali dostatok hlasov na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze, kde sa pokúsia odvolať súčasnú ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD).

Podľa poslanca za PS Oskara Dvořáka existuje viacero dôvodov, pre ktoré chce celá opozícia odvolať ministerku. Ako prvý dôvod uviedol kritickú situáciu na kardiologickom oddelení v trenčianskej nemocnici, kde podľa PS skolabovalo celé oddelenie. Dvořák tvrdí, že Zuzana Dolinková celú situáciu okolo nemocnice bagatelizuje.

Medzi dôvodmi jej odvolania spomenul aj možnosť prepadnutia eurofondov či situáciu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), ktorá je opäť v strate až 150 miliónov eur, pritom ešte v minulom roku bola v zisku 8 miliónov eur.

KDH podporuje odvolanie ministerky, pretože podľa vyjadrenia strany nezvláda svoj post. Poslanec Peter Stachura za KDH vyhlásil, že Dolinková robí vo svojom rezorte len samé chyby, pritom má dobré podmienky na zlepšenie zdravotnej starostlivosti.

Povedal, že ministerstvo má oproti minulému roku k dispozícii o jednu miliardu eur viac. Spomenul tiež stratu vo VšZP a záverom vyzval Zuzanu Dolinkovú, aby sama odstúpila. „Nie je hanbou si priznať, že to nezvládam,“ odkázal jej.

Rovnako SaS upozornila na situáciu v trenčianskej nemocnici aj finančný deficit VšZP. Medzi ďalšími dôvodmi strana uviedla absenciu vízie slovenského zdravotníctva, omeškanie Plánu obnovy a neriešenie situácie s ambulantnými lekármi.

(mep)